Fyysistaiteellisia tekoja 2; Mutaatio

johanna-tyot-066.jpg

Johanna Tuukkasen ja Jukka Ristolaisen esitys Mutaatio on mainio kurkistus arkeen ja sen järjettömyyteen. Koko juttu on niin oivaltava, että kolmen vartin jälkeen olisi ollut valmis jatkamaan ja näkemään, miten seuraavaksi demotaan pienten arkitoimien kuolemanvakavuus.” (Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat 2.10.2005)

Konsepti: Johanna Tuukkanen
Esiintyjät: Jukka Ristolainen ja Johanna Tuukkanen
Äänen ja videon tekninen toteutus: Ossi Varonen
Ensi-ilta: 31.5.2005 Kuopion taidemuseo
Kesto: sopimuksesta riippuen 30-45 min. Esitykseen on rajoitettu katsojamäärä, 3-12 tilasta ja sopimuksesta riippuen.
Teoksen ovat mahdollistaneet: Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto, Etelä-Savon taidetoimikunta, Valtion tanssitaidetoimikunta ja Kuopion kaupungin kulttuuritoimisto.

Teos muodostuu vuonna 2004 alkaneesta prosessista, jossa Ristolainen ja Tuukkanen ovat keskittyneet tutkimaan jokapäiväisten tekojen muodostamia rutiineja ja niiden lähes huomaamattomia mutaatioita. Lähtökohtana on ollut taiteen tekemisen ja arkirutiinien erottamattomuus – että taide on keskeinen osa elämää ja arkea, ei todellisuudesta irti oleva illuusio, haave tai unelma. Ristolainen ja Tuukkanen elävät ja työskentelevät pääosin hyvin erilaisissa ympäristöissä ja elämäntilanteissa. Näistä lähtökohdista, kontrasteista koostuu Fyysistaiteellisia tekoja 2; Mutaatio; hiljaisuudesta ja hälystä, rauhallisuudesta ja levottomuudesta, puu- ja keskuslämmityksestä, ulko- ja sisävessasta, tarkasta katseesta ohikiitäviin hetkiin ja arkisiin mutaatioihin.

Esityksen rajat olivat varsin häilyvät: se oli läsnäolijoiden arkiolemista, luentoa, performanssia, esitystä, mitä tahansa. Tunnelma tilassa oli varsin vapautunut ja valpas. Kummankin taiteilija läsnäolo oli luontevaa, rauhallista ja sopivan hullua.” (Mika Väyrynen, Tanssi -lehti 03-2005)

On kipeää sanailua, niin kipeää, että se äkillisyydessään ja tuttuudessaan säikähdyttää ja satuttaa, mutta on myös herkullista lapsitulkintaa ja vielä niin hillitöntä ironiaa mm. työelämästä, ettei voi kuin räjähtää nauruun ja mahdollisimman epäarvokkaasti.
Mutaatio pirstaloi uuvuttavan arjen, ja kokoaa sen sitten kasaan –ehdottoman tunnistettavaksi. Prosessi on nopea, mutta etenee mestarillisella intensiteetillä.
” (Hannele Tikkinen, Savon Sanomat 1.6.2005)

Jukka Ristolainen (s. 1973) on valmistunut vuonna 2002 Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta tanssitaiteen kandidaatiksi. Hän työskentelee vuonna 1870 rakennetussa Vanhatuvassa Mikkelin Anttolan Mutasenkylässä. Vanhatupa toimii Ristolaisen kotina ja rakennuksen tupa tanssin harjoitussalina ja esiintymistilana. Hän on kiinnostunut ympäristön vaikutuksesta taiteelliseen työskentelyyn ja myös aika käsitteenä sekä tanssin uudet yleisöt liittyvät Ristolaisen tanssitaiteen ytimeen.

Kuopiossa työskentelevä tanssitaiteilija Johanna Tuukkanen (s.1973) on toiminut laaja-alaisesti taiteen ja kulttuurin aloilla esiintyjänä, koreografina, kriitikkona, toimittajana ja läänintaiteilijana vuodesta 1997 lähtien, jolloin hän valmistui European Dance Development Center – taidekorkeakoulusta Arnhemista, Alankomaista. Hän on kiinnostunut luomaan konsepteja, jotka haastavat kehon uudenlaisiin tilanteisiin ja ovat luonteeltaan muuttuvia, sidoksissa aikaan ja paikkaan. Oman taiteellisen työnsä lisäksi Tuukkanen toimii vuosittain Kuopiossa järjestettävän ANTI – Contemporary Art Festivalin toisena taiteellisena johtajana.

Kuvat: Pekka Mäkinen.
mutation2_pos.jpg mutation3_pos.jpg mutation4_pos.jpg mutation1_pos.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing