Fyysistaiteellisia tekoja 1; Maito

maitoblank_pos.jpg

Olisi voinut kuulla neulan putoavan. Yleisössä ei ollut yhtäkään ihmistä, miestä tai naista, vanhaa tai nuorta, joka ei pidättänyt henkeään. Hienostunut tai ei, Maito on napakymppi.
(Katja Werner, Dance Europe #89)

Johanna Tuukkasen kutkuttavan hauska ja terävänäköinen tanssiperformanssi kommentoi arkipäivän rutiineja, joita hän on dokumentoinut ja kirjannut ylös yli kahden vuoden ajan. Termi series of actions that matter on ollut lähtökohtana sille ajatukselle, että tiettyjen tekojen jatkumosta muodostuu laajempia merkityksiä. Paitsi että niistä muodostuu (kiduttavia) rutiineja, niistä voi syntyä intensiivisiä ja puhuttelevia kokonaisuuksia. Vuonna 2004 kantaesitetty Fyysistaiteellisia tekoja 1 perustuu maitoon ja se on Johanna Tuukkasen pyrkimys tuoda näkyville ajan, paikan, hetkellisyyden ja arjen käsitteitä.

milk2_pos.jpg

Konsepti ja esitys: Johanna Tuukkanen
Musiikki: Kitkerät neitsyet ja Eija Ahvo
Kesto: 45 min
Ensi-ilta: 13.5.2004 Marginaalitaiteen keskus –tapahtumagalleriassa Joensuussa.
Kiertueella 1 henkilö.

”Tuukkasen Maito on performatiivinen ja älykäs teos.”
(Sirpa Heikkinen, Kaleva 11.8.2005)

”Aiemmin galleriatiloissa esitetty teos nähtiin Pyhäjärvellä pienessä Teatteri-nimisessä tilassa, jossa se toimi mainiolla tavalla. Tuukkasen sinänsä yksinkertaisista elementeistä rakennettu teos on terävästi provosoiva ja selkeästi poliittinen. Tuukkanen nostaa muutamilla maitoon ja sen kulutukseen liittyvillä teoilla ja lauseilla tarkasteltavaksi valtavan ajatuskimpun, jonka säikeet säteilevät laajalle ihmisen ja yhteiskunnan suhteisiin.” (Piia Ahonen, Tanssi –lehti 03-2005)

”Tuukkasen kuvakieli on niin avointa kietoakseen sisäänsä suuren joukon käyttämättömiä (kostonhimoisia?) naisten haavekuvia. Tässä ne ovat. Sadat hullut lehmät, kertosäe joka panee pääsi pyörälle. Terveen perheen linnoitus, kuva kotielämän onnesta. Ja sittenkin, jos meijeripataljoona heijastaa Astrid Lindgrenin kaltaista pohjoista harmoniaa, Tuukkanen on Peppi Pitkätossun raivostunut evoluutio kohti Valie Exportia Witches of Eastwickin (suom. Noidat) kautta.”
(Katja Werner, Dance Europe #89)

maito1_pos.jpg

”Johanna Tuukkanen on yksi erittäin harvoista suomalaisista tanssin tekijöistä, joka työskentelee käsitteellisesti. Hän yhdistää live artia, performanssitaidetta ja (viehättävää sekä häpeilemättömän epäkunnioittavaa) liikettä hahmottakseen sarjakuvataiteilijan lailla jokapäiväisten rutiinien kategoriat.”
(Katja Werner, Dance Europe #89)

Valokuvat: Pekka Mäkinen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing