Acts of Clothing

ACTS OF CLOTHING 1

Konsepti & alkuperäinen esitys: Marcia Farquhar
Esitys & koreografia
: Johanna Tuukkanen

Valokuvaus
: Pekka Mäkinen
Musiikki & äänet
: Tatu Metsäpelto
Valosuunnittelu:
Jari ‘Piki’ Lappalainen
Teoksen ovat mahdollistaneet:
Valtion tanssitaidetoimikunta, Itäinen tanssin aluekeskus ja Kuopion kaupunki
Yhteistyössä:
Functional Hyvinvointistudio: www.functional-team.fi
Kiitokset:
Daniel Brine, Anniina Aunola, Vilja Ruokolainen, Johanna Tähtinen, Pipsa Rautsi, Riikka Valve

Tämä esitys on luotu Marcia Farquharin opastuksessa.

Brittiläinen Marcia Farquhar on luovuttanut Acts of Clothing –teoksen konseptin Johanna Tuukkaselle ja seurannut konseptin toteuttamisprosessia. Tämä esitys tulee olemaan täysin erilainen ja tismalleen samanlainen kuin alkuperäinen teos. Teoskonseptissa nainen on yksin catwalkilla koko elämän läpi ulottuvan vaatekomeronsa kanssa kertomassa tarinoita vaatekappaleiden johdattelemana. Tuukkanen käyttää tässä teoksessa omia vaatteitaan, omia assosiaatioitaan ja hänen tarinansa kerrotaan pääasiassa suomeksi, hänen äidinkielellään.

Tulla tai palata Suomeen ohjaamaan esitys kielellä jota hän ei ymmärrä, sopii täydellisesti Farquharille, jolle kielen kääntämisessä läsnäoleva absurdius on tärkeää. Vuonna 2000 hän tekikin miehensä Jem Finerin kanssa helsinkiläiseen raitiovaunuun näytelmän ‘O is Rocket, H is for Shark’, missä taiteilijat pohtivat kääntämisen tuskaa ja mielihyvää. Samaan tapaan Acts of Clothing pohtii pukeutumiseen liittyvää kärsimystä ja ihanuutta.

“Olen oppinut tuntemaan Marcia Farquharin viimeisen kymmenen vuoden aikana vierailuillani National Review of Live Art -festivaalilla Skotlannissa. Hänen yliampuva olemuksensa, silmiinpistävä karismansa ja häpeilemätön marmatuksensa siitä, että taiteellisena johtajana en ollut hyväksynyt hänen ANTI-festivaalille tekemiä teosehdotuksiaan, saivat minut rakastumaan Marciaan paljon ennen kuin näin hänen esiintyvän –mikä oli vasta vuonna 2007. Hänen esityksensä Acts of Clothing jätti minuun elinikäisen jäljen. Yksinkertaisesti ihailin esitystä, jossa tämä upea nainen esitteli catwalkilla vaatteitaan elämänsä varrelta ja kertoi niihin liittyviä muistoja ja tapahtumia. Esityksen jälkeen sanoin Daniel Brinelle, silloiselle Live Art Development Agency:n apulaisjohtajalle, nykyiselle Sydneyssä sijaitsevan Performance Space:n johtajalle, että haluaisin esittää teoksen konseptin omilla vaatteillani, omalla menneisyydelläni, omalla historiallani. Daniel ihastui ideaan siltä istumalta, ja myöhemmin samana vuonna uskalsin lähestyä Marciaa tällä konseptilla. Marcia suostui heti, joten tässä ollaan.

Vaikka tapaamisissamme NRLA:ssa Marcia viittasikin kutsuuni lohdutuspalkintona (sen sijaan että hän olisi saanut kutsun ANTI-festivaalille), minulle Acts of Clothing on ollut kaikkea muuta kuin lohdutus. Marcia on hyvin avokätisesti seurannut ja kommentoinut työskentelyprosessiani. On pelottava ajatus yrittää esittää konsepti, jonka on luonut ja esittänyt niin loistava esiintyjä ja tähti kuin Marcia. Mutta kuten hän sanoo: Sinun ei pidä huolehtia vaate-esityksestä OLLENKAAN. Yksi nerokkaimmista tekemistäsi asioista on se, että ehdotit esittäväsi teoksen ja kutsuit minut henkilökohtaisesti ojentamaan sen sinulle seuraavaksi. Se on hienoa ja hyvin FLUXUSmaista and se tulee olemaan ihmeellistä, oli se sitten mitä tahansa. Ja koska esityksiä on useana päivänä, se voi olla joka kerta erilainen tai täysin samanlainen. Siinä on hyvin joustava rakenne. Tämän pitäisi aiheuttaa sinulle vain jännitystä. Iloista kauhua kuin vuoristoradalle mennessä, mutta parempaa -ei niin fiksattua.” Johanna Tuukkanen

Esitykset:
27.11.2009 klo 19 ensi-ilta
28.11.2009 klo 19
29.11.2009 klo 14
1.12.2009 klo 19
2.12.2009 klo 19
Esityspaikka: Sotku, Suokatu 42/2, Kuopio, Finland
Teokseen on rajoitettu katsojamäärä!

Acts of Clothing on esitetty Paikallisliike 2010 -tapahtumassa Kuopiossa, Ateneum-teatterissa Helsingissä, Yksin Sateessa? -festivaalilla Joensuussa, JoJo – Oulun Tanssin keskuksen ohjelmisossa, Tanssin Aika -festivaalilla Jyväskylässä, Tanssimanteli-tapahtumassa Mikkelissä, Kuopion kaupunginteatterissa sekä useissa yksityistilaisuuksissa. Seuraavaksi teos vierailee Uppsalassa, Ruotsissa.
acts of clothing 2

Acts of Clothing from Johanna Tuukkanen on Vimeo.

Due to an injury, Johanna was assisted by Marcia in this performance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing