Panopticon

low pirtu 02

Tunnemmeko olevamme jatkuvan kontrollin ja tarkkailun alla? Tuottavatko mainosten, kuvien ja yleisesti median tuottamat kuvat kehosta ja ulkonäöstä meille ahdistusta? Miten suhtautua ulkomaisissa muotilehdissä esitettyyn naisiin kohdistuneeseen estetisoituun väkivaltaan ja niin kutsuttuun heroin chic-muotikuviin? Tarkkailemmeko ja kontrolloimmeko itse omia ruumiitamme huomaamatta, toistaen kiltisti kurinpitoyhteiskunnan normeja? Onko tästä kontrollista mahdollista päästää irti ja mitä se voisi tarkoittaa? Voiko sen kanssa leikkiä, saako sille nauraa?

Näitä kysymyksiä ovat asettuneet pohtimaan taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula ja tanssitaiteilija Johanna Tuukkanen yhdessä työryhmään kuuluvien valosuunnittelija Ainu Palmun, äänisuunnittelija Anssi Laihon ja pukusuunnittelija Heidi Kestin kanssa. Mitä vastauksia ja lisäkysymyksiä he ovat löytäneet selviää teoksessa, jonka nimi viittaa pyöreään, keskeltä valvottuun vankilaan, Panopticoniin.

Teos on Itäisen tanssin aluekeskuksen, Live Umbrellan ja oululaisen Flow Productionsin yhteistuotanto. Teoksen toteuttamista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto ja Koneen säätiö.

Kuva: Pekka Mäkinen

Työryhmä:

Anssi Laiho
syntyi 70-luvun lopulla Oulussa. Opiskeltuaan erilaisissa musiikkikouluissa hän muutti Iso-Britannian Manchesteriin vuonna 1997, jossa opiskeli jazz-musiikkia, sävellystä ja improvisaatiota. Viihdyttyään Englannissa 5 vuotta hän palasi Ouluun jossa toimii freelance säveltäjänä, äänitaiteilijana ja äänisuunnittelijana. Äänisuunnittelijana Laiho on työskennellyt sekä visuaalisen median, että näyttämötaiteen ja installaatiotaiteen parissa. Hänen töitään ei ole esitetty vielä Antarktiksella. Laiho nauttii suuresti teknologiasta, elokuvista, ihmisten tarkkailusta ja tarkkailtavana olemisesta.

Heidi Kesti on oululainen puvustaja, lavastaja ja kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Satakunnan Ammattikorkeakoulusta, kuvanveiston osastolta vuonna 2005 ja vaatetusalan artesaaniksi Osao:n Pikisaaren yksiköstä vuonna 2013. Kesti on toiminut puvustajana ja lavastajana monissa Pirjo Yli-Maunulan luotsaamissa produktioissa vuodesta 2009 asti ja tehnyt yhteistyötä useiden eri koreografien kanssa Suomessa ja ulkomailla. Heidi Kesti on myös oululaisen Impivaara-yhtyeen jäsen ja soittaa siinä mm. kosketinsoittimia, kreppirautaa ja kärpäslätkää.

Pirjo Yli-Maunula on oululainen tanssitaiteilija, joka toimii koreografina, tanssijana, tuottajana ja kuraattorina  Flow Productions -tuotantoryhmässä. Taiteellisen työnsä ohella hän työskentelee Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteellisena johtajana. Yli-Maunulalle on myönnetty useita taiteilija-apurahoja ja palkintoja, tuoreimpana  vuoden 2014 alusta käynnistynyt 5-vuotinen taiteilijaprofessoriapuraha. Yli-Maunula viihtyy erityisesti monitaiteellisissa ja yhteisöllisissä työprosesseissa ja on tällä hetkellä erityisen innostunut immersiivisistä teoksista. Vuonna 2015 hän viettää 35-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Johanna Tuukkanen on oululaissyntyinen kansainvälisesti tunnustettu tanssi- ja esitystaiteen asiantuntija, joka on työskennellyt taiteen ja kulttuurin aloilla taiteilijana, kuraattorina, kriitikkona ja festivaalijohtajana vuodesta 1997 lähtien. Hän on opiskellut tanssitaidetta Alankomaissa ja Saksassa sekä valmistunut kulttuuripolitiikan maisteriohjelmasta Jyväskylän yliopistosta, jossa hän parhaillaan valmistelee väitöskirjaa. Tällä hetkellä Tuukkanen työskentelee Tanssin talo ry:n sisältöasiantuntijana Helsingissä ja ANTI – Contemporary Art Festivalin taiteellisena johtajana – vastaavana tuottajana Kuopiossa. Pirjo Yli-Maunula on Tuukkasen ensimmäisiä tanssinopettajia, josta on sittemmin tullut paitsi ystävä, myös taiteellinen yhteistyökumppani.

Ainu Palmu on helsinkiläinen valosuunnittelija ja -taiteilija, joka on valmistunut vuonna 2008 light and lighting maisterilinjalta University College London -oppilaitoksesta. Valosuunnittelijana hän on tehnyt paljon töitä etenkin nykytanssin ja uuden sirkuksen parissa. Lisäksi hän on tehnyt itsenäisiä valotaideteoksia mm. Valoa Oulu! -valofestivaalille ja Lux Helsinkiin. Palmu on tehnyt yhteistyötä Pirjo Yli-Maunulan kanssa useissa teoksissa vuodesta 2009 lähtien ja Johanna Tuukkasen kanssa Map of Scars -teoksessa. Ainu Palmu on konseptuaalinen tekijä, teokset eivät useinkaan synny estetiikan pohjalta, vaan ne lähtevät asioista, jotka on tarpeeksi merkittäviä kerrottaviksi.

 

ESITYKSET OULUSSA:
Kulttuuritalo Valve, Valvesali, Hallituskatu 7
30.1.2015 klo 19 maailman kantaesitys
31.1.2015 klo 19 (sisältää yleisökeskustelun)
1.2.2015 klo 15
Liput 15/10 €, Valveen lippupiste 08-558 47575

ESITYKSET KUOPIOSSA:
Sotku, Suokatu 42
5.2.2015 klo 19 Kuopion kantaesitys
7.2.2015 klo 19 (sisältää yleisökeskustelun)
8.2.2015 klo 15
Liput 15/10 €
Liput ennakkoon: itak@itak.fi, 044 055 30 09
Liput myös puolta tuntia ennen ovelta.

12.6.2015 klo 19, Paikallisliike-tapahtuma, Sotku, Kuopio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing