Asuntomessuilla Jyväskylässä

Olen hieman puolueellinen, mutta Jyväskylän asuntomessuilla oli yksi talo, joka jollain tavalla sykähdytti, inspiroi ja vaikutti: Skammin talo. Olen puolueellinen siksi, että talon toinen arkkitehti Satu Ratinen Skammi Oy:stä on myös oman taloni suunnittelija. Pidän suunnattomasti myös Sadun ja hänen arkkitehtipuolisonsa Markun kodista Espoossa, jossa minulla on ollut ylellisyys vierailla.

En käynyt läheskään kaikissa messutaloissa – olin messuilla mieheni kanssa, joka ei tosiaankaan ole yhtä kiinnostunut arkkitehtuurista, taloista, rakennusten detaljeista ja materiaaleista kuin minä. Lisäksi oli helteinen päivä, mikä toi oman haasteensa hänen kanssaan kiertelyyn iltapäivän paahteessa. Mutta iltapäivä messuilla vierähti. Kävimme mm. Passiivikivitalo Leijassa, Villa Elissassa, Noppakoti B:ssä, Villa Lumouksessa, Talo A:ssa, Talo Luckissa ja Villa Muuramessa. Pienillä tonteilla atrium-taloissa kuten Lumous ja Luck tuntui olevan jotain ideaa, mutta en kuitenkaan syttynyt niistä erityisemmin. Talo Luck oli aivan liian valkoinen makuuni, mutta lattiassa, kylpyhuoneiden seinissä ja terassipinnoitteena käytetty Basfin Mastertop-polyuretaani oli materiaalina kiinnostava uusi tuttavuus – etenkin kun sen voi sävyttää käytännössä minkä väriseksi vaan. Tasainen, saumaton materiaali loi selkeitä, minimalistisia pintoja taloon.

Mutta ainoa kohde, josta otin edes kuvia, oli Skammin talo. Siinä oli kiinnostavia materiaaleja, tarkasti mietittyjä ja pieteetillä toteutettuja detaljeja, monikäyttöisiä, muunneltavia tiloja, ihanat, ikkunat, ylelliset terassit, jännittävä julkisivu ja vajassa maksaruohokatto. Minulla ei olisi mitään ongelmaa asua tuossa harkitusti suunnitellussa talossa, joka on kuitenkin henkii lämpöä, kotoisuutta ja jossa on sekä yksityisyyttä, avaruutta, valoa että sisään tulevaa maisemaa.

Ottamani räpsyt eivät ole hääppöisiä – googlaamalla löytyy lisää ja parempia kuvia, mutta tässä muutama:
P1090029 P1090030 P1090033 P1090035 P1090036 P1090038 P1090041 P1090042 P1090046 P1090047 P1090050 P1090051 Skammin talo myös inspiroi ja sain sielä monta hyvää ajatusta oman talomme viimeistelyyn. Kiitos arkkitehdeille!

Itse talon rakentaneena tiedän, mikä ponnistus se on. Se on valtava projekti, jossa on tuhat ja yksi asiaa ratkaistavana, mieletön määrä valintoja joita täytyy tehdä (etenkin kun ei ole kyseessä mikään ns. valmistalo) ja jota rajoittaa aikataulut, käytettävissä oleva aika ja raha. Siksi en voi kuin onnitella Satua ja Markkua sekä projektissa mukana olleita taustajoukkoja valtavasta voimanponnistuksesta! Aivan todella vaikuttavan talon olette rakentaneet! Ihmettelen ja ihailen myös heidän jaksamistaan. Rakentamisprojektin päälle vielä messut, jossa he ovat joka ikinen päivä aamusta iltaan paikalla keskustellen messuvieraiden kanssa, kuunnellen kaikenlaisia kommentteja ja vielä valvonnasta vastaten! Huhhuh.

Messut ovat vielä viikon verran avoinna Jyväskylässä. Käykäähän tutustumassa Skammin taloon! Suosittelen

Johanna

2 thoughts on “Asuntomessuilla Jyväskylässä

 1. Mima

  En voisi olla kanssasi enempää samaa mieltä messujen vaikuttavimmasta talosta. Pidin paljon myös talo Luckista, mutta Skammin talon voisin ottaa omakseni. Jokin tässä kodissa palautti mieleen lapsuusajan tunnelmia – hauskoja ja valoisia sellaisia. Talossa oli heti sisään astuessa oikean kodin tuntu. Pidin käytetyistä rakennus- ja pintamateriaaleista ja kodin muunneltavuudesta sekä tilasta, valosta ja siitä, miten luonto astuu kotiin sisään. Vähäeleinen sisustus antaa mielestäni mukavasti tilaa kuvitelmille siitä, miten minä perheineni tähän kotiin asettuisin..

  Reply
  1. Johanna Post author

   Kiitos kommentistasi Mima! Ajattelen juuri samoin Skammin talosta. Kodikkuus, toisaalta muunneltavuus, valoisuus, yksinkertaisuus, lämminhenkisyys…niistä muodostui kyllä vaikuttava kokonaisuus. Tiedäthän että talo on myynnissä 🙂 ?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing